Ciasto jogurtowe z truskawkami.


Dziś propozycja deseru na deszczowy weekend. Przepis ten przygotowałam by wziąść udział w zabawie  kulinarnej  ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.

1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczyptą soli

0,5 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

0,75 szklanki cukru

Cukier waniliowy -pół opakowania

3 jajka

1 szklanka jogurtu greckiego

Sok z jednej cytryny

10-15 truskawek

Mąkę przesiać do miski, następnie do miski dodajemy wszystkie składniki cały czas mieszając, oczywiście oprócz truskawek :-). Następnie miksujemy wszystko mikserem do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wlewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu truskawki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C. Pieczemy 40 min.

Ciasto upiekłam wczoraj wieczorem a że nie było warunków postanowiłam sfotografować je dzisiaj i niestety musiałam walczyć o ostatni kawałek. Pozdrawiam i udanego weekendu.