Sałatka z pieczoną rzodkiewką

image_pdfimage_print

Bardzo często ostatnio spotykamy sałatki z pieczonymi warzywami. Chciałabym Wam dziś zaproponować wykorzystanie naszej niedocenionej rzodkiewki. Do czego porównać smak pieczonej ? Na pewno traci swą charakterystyczną ostrość, i mamy raczej delikatne, wilgotne lekko kapuściane w smaku warzywko.

Rzodkiewkę myjemy kroimy na połówki. Przyprawiamy:

Sól,

Pieprz,

Tymianek,

Oliwa

Pieczemy w brytfance, wyłożonej papierem do pieczenia, około 15 min w 180C.

Komponujemy sałatkę:

Sałata rzymska

Pieczone rzodkiewki

Łyżka startego, twardego sera żółtego

Ulubione nasiona do posypania sałatki (u mnie słonecznik, sezam, pestki dyni)

Doskonała jako dodatek do obiadu, lub samodzielnie jako drugie śniadanie :)

Smacznego :)

 

 

Leave a Reply