O właściwościach zdrowotnych cieciorki nie będę się rozpisywać bo informacji na blogach wegetariańskich jest od groma. Dla mnie najważniejszym jest to , że cieciorka obniża ciśnienie krwi i cholesterol, gdyż to przypadłość zwalczana w naszym domu.
Dlatego na dzisiejszy obiad proponuję Zupę z cieciorki.
– 2 litry wywaru z wędzonki
( ja akurat posiadałam zamrożony od parzenia wędzonych szynek, a dla tych co nie mają proponuje zakupić wędzone kostki i ugotować na nich wywar, po gotowaniu można obrać mięso z kości i dorzucić do wywaru)
– 4 łyżki cieciorki (najlepiej namoczonej od poprzedniego dnia)
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
– 2 grzybki suszone (ale nie koniecznie, w zależności od upodobań)
– ziemniaki ( ja dodałam młode , przekrojone na połówki – 6 szt.)
– natka z pietruszki
Do wywaru dodajemy cieciorkę, grzyby i przyprawy. Gotujemy ok. 40 min. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze do miękkości ziemniaków (10-15 min). i to tyle
Podajemy z natką pietruszki. I mamy smaczny zdrowy obiad.



