Zupa z ciecierzycy


O  właściwościach zdrowotnych cieciorki nie będę się rozpisywać bo informacji na blogach wegetariańskich jest od groma. Dla mnie najważniejszym jest to , że cieciorka obniża ciśnienie krwi i cholesterol, gdyż to przypadłość zwalczana w naszym domu.

Dlatego na dzisiejszy obiad proponuję Zupę z cieciorki.

– 2 litry wywaru z wędzonki

( ja akurat posiadałam zamrożony od parzenia wędzonych szynek, a dla tych co nie mają proponuje zakupić  wędzone kostki i ugotować na nich wywar, po gotowaniu można obrać mięso z kości i dorzucić do wywaru)

– 4 łyżki cieciorki (najlepiej namoczonej od poprzedniego dnia)

– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

– 2 grzybki suszone (ale nie koniecznie, w zależności od upodobań)

– ziemniaki ( ja dodałam młode , przekrojone na połówki – 6 szt.)

– natka z pietruszki

Do wywaru dodajemy cieciorkę, grzyby i przyprawy. Gotujemy ok. 40 min. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze do miękkości ziemniaków (10-15 min). i to tyle

Podajemy z natką pietruszki. I mamy smaczny zdrowy obiad.