Inspiracje do tego dania odnalazłam w książce „Kuchnie świata”, pod nazwą Risolle (Włochy), gdzie opisano taką wersję pierogów ze szpinakiem. Ja szpinaku akurat nie posiadałam, więc wykorzystałam jarmuż. I był to strzał w dziesiątkę. Już sama nazwa mnie trochę zdziwiła, bo risolle kojarzyły mi się dotychczas raczej z obsmażanym mięsem z farszem, a tu pierogi. Do dania przygotowałam sos czosnkowy i taki duet spasował się znakomicie.
Skład
40 dag jarmużu
40 dag mąki pszennej
1/3 szklanki ciepłej wody
starty parmezan
10 dag masła
masło do usmażenia jarmużu
sól
Jarmuż myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle około 10 minut. Doprawiamy solą do smaku. Z mąki i ciepłej wody wygniatamy ciasto. Dodajemy rozpuszczone ciepłe masło, sól i lepimy kule. Powstałą kule należny rozwałkować i przy pomocy szklanki wykroić krążki. W środku każdego krążka kładziemy łyżkę jarmużu i posypujemy łyżeczką parmezanu. Zagniatamy brzegi i robimy falę widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w 180C.
Sos:
Śmietana, przeciśnięty czosnek, sól pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i mamy najlepszą wersję sosu czosnkowego.
Pierogi podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym. Smacznego. Gwarantuję że będziecie wracać do tego przepisu
Aga
15 listopada 2017 at 15:10 (1 rok ago)Ile sztuk udało Ci się zrobić z tego przepisu?
Aleksandra
15 listopada 2017 at 16:48 (1 rok ago)Około 20 szt, ale ja obficie dawałam farszu, aż mi się niektóre się porozklejały i zostało mi troszkę ciasta (na 5 pierogów).