Dziś kolejna propozycja na sos z wołowiny. Dla jednych to sos dla innych gulasz. Nie ważne jak nazwiecie, to i tak wrażenia smakowe takie same A gdy raz spróbujecie to danie, to na zawsze wejdzie do Waszego jesiennego menu.
Taka wołowina, może być podana z kaszą, ziemniakami lub makaronem, zgodnie z własnym gustem. Dla mnie najlepszy zestaw do wołowiny to kasza i gotowane buraczki.
Skład:
0,5 kg wołowiny ( u mnie była to pręga)
1/4 główki kapusty włoskiej
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy
olej do smażenia
Mięso myjemy. Kroimy na średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Kapustę włoską kroimy na grube kawałki (paski o grubości około 2 cm). Parzymy wrzątkiem.
Dodajemy kapustę na patelnię, na której smaży się wołowina. Dodajemy listek laurowy, podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy pokrywka i dusimy do miękkości mięsa (1h – 1,5h).
Pilnujemy cały czas, aby mięso się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę, która wyparuje.
U mnie już po obiedzie nie ma śladu a Wam życzę smacznego