Pasta brokułowo – jajeczna

image_pdfimage_print

Wiosna to okres, kiedy na naszym śniadaniowy talerzu pojawiają się wiosenne pasty do kanapek. Moja ulubiona to pasata jajeczna z samodzielnie wychodowanym szczypiorkiem. Musze generalnie  się przyznać, że z wiosna kojarzy mi się właśnie z  kanapką z jajkiem i szczypiorkiem. Taki klasyk.

Ale i klasyk trzeba czasem zmodyfikować. I tak powstała pasta brokułowo – jajeczna, oczywiście w wersji super light.

 

Składniki:

½ brokułu – ugotowanego w osolonej wodzie – ja preferuje wersje al dente, ale dla tych co lubią może być wersja bardzie rozgotowana 😉

2 jajka – ugotowane na twardo

3 łyżki jogurtu naturalnego

Garść posiekanego szczypiorku i natki z pietruszki

Garść nasion: słonecznik, dynia, sezam – co tam macie pod ręką

Sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem, można ewentualnie użyć blendera, ale ja osobiście, w przypadku tej pasty wolę wersje gniecioną.

Smacznego :)

 

Leave a Reply