Zainspirowana „Jakubiak – z miłości do lokalności” pobiegłam do kuchni stworzyć danie z sosem z szalotki. Nie miałam składników na pasztet z królika, więc musiałam pokombinować z tego co było w lodówce. Sos też nie jest idealną kopią, gdyż robiłam z pamięci przy pomocy własnego smaku. W całym tym zamieszaniu powstały przekąski z ciasta francuskiego serwowane z sosem z szalotek. Po kolacji nawet nie pozostawiono okruszków, więc danie zaliczam do udanych.
Przekąski:
Ciasto francuskie
Szynka szwarcwaldzka
Pomidor
Zioła wedle uznania
Ser kozi
Sos:
2 szalotki
8 owocow winogron ciemnych
Sól pieprz
Łyżeczka miodu
Masło
100 ml wina czerwonego wytrawnego
Z ciasta francuskiego kroimy kwadraty. Na wierzch układamy szynkę, plaster pomidora, wiórek sera kocziego. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy 20 min w 180 C.
Sos: Szalotki kroimy w grube plastry. Smażymy na maśle. Kiedy szalotka się zeszkli, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przekrojone na połówki winogrona oraz miód. Dolewamy wina i odparowywujemu na małym ogniu. Około 5- 10min.
Sos serwujemy z przekąskami. Smacznego