Cielęcina w sosie pomidorowym

image_pdfimage_print

Witam Wszystkich, bardzo serdecznie po mojej krótkiej przerwie wakacyjnej. Wypoczęta, zrelaksowana, chętna do pracy;)

Dziś proponuję na obiad cielęcinkę (niekoniecznie zadnią ;)) w aromatycznym sosie pomidorowym.

Skład:

0,5 kg karkówki cielęcej,

Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła suszone: tymianek i bazylia.

Olej do obsmażenia mięsa.

0,5 litra gęstego sosu pomidorowego (np. z pomidorów z puszki)

Mięso myjemy, kroimy w paski i przyprawiamy. Z solą i pieprzem postępujemy bardzo delikatnie, aby nie zabić aromatu samego mięsa.

Przyprawione mięso, obsmażamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości (około 40 min), tak do czasu kiedy woda nam odparuje. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy, ewentualnie doprawiamy do smaku bazylią, solą i pieprzem i dusimy jeszcze 10 minut.

Propozycja podania: z kaszą bulgur lub ryżem.

Smacznego!

 

 

 

Leave a Reply