Duszona szynka w cukinii

image_pdfimage_print

Dzisiejsza propozycja obiadowa to szynka duszona w cukinii.

Składniki:

szynka wieprzowa – około 1 kg

przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, papryka słodka,  świeże zioła:  tymianek

Olej do smażenia

2 średnie cukinie

 

Mięso myjemy, kroimy w kawałki gulaszowe, nacieramy przeprawami i ziołami. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin (ja przeważnie przyprawiam mięsa wieczorem a gotuję następnego dnia w okolicy południa lub późnego popołudnia, czyli czas oczekiwania to jakieś 15-20 godzin).

Mięso po okresie oczekiwania, obsmażam na oleju na rozgrzanej patelni typu wok, następnie podlewam kilkoma łyżkami wody i  przykrywam pokrywką. W trakcie, ewentualnie podlewam dalej wodą (aby nie dopuścić, żeby mięso się przypaliło) i duszę około godziny.

Po tym czasie dodaję pokrojone cukinie i dalej duszę pod przykryciem 30- 40 minut. W rezultacie musimy mieć mięciutkie kawałki mięsa, w gęstym sosie z rozgotowanej cukinii, którego nie musimy zgęstniać mąką.

Gulasz proponuję podać z kaszą lub ryżem. Smacznego :)

Leave a Reply