Kurczak w sosie jogurtowo serowym z kaszą Bulgur

image_pdfimage_print
Kasza bulgur jest nowym odkryciem w mojej kuchni. Posiada wiele zdrowotnych właściwości ale przede wszystkim jest bogata w potas przez co wypływa na prawidłową pracę układu sercowo-krwionośnego tj. obniża ciśnienie i reguluje pracę serca.
Pierwsza próba użycia prze zemnie owej kaszy przyniosła znakomity efekt, gdyż testujący przeżył i z utęsknieniem wyczekuje kolejnych odsłon.
Kaszę rzadko łącze z kurczakiem, gdyż jakoś brakuje mi inspiracji ale z dzisiejszych przemyśleń powstała pyszna kolacja, po której zostały tylko zdjęcia :).
Składniki:
Torebka kaszy bulgur (gotowana zgodnie z instrukcją na pudełku tj. 15 min w osolonej wodzie)
Pojedyncza duża pierś z kurczaka
Jogurt typu grecki – 2-3 łyżki
Garść startego żółtego sera
Przyprawy: Oliwa, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Pierś kroimy na grubą kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na oliwie.
Gdy pierś będzie przyrumieniona, zmniejszamy ogień pod patelnią dodajemy ser i 2-3 łyżki jogurtu. Energicznie mieszamy aby nam się jogurt nie zważył i zestawiamy z ognia.
Możemy podać z sałatką wiosenną.
Połączenie kaszy z kurczakiem w sosie jogurtowo  serowym przyniosło mojemu podniebieniu wielką przyjemność :) A czas przygotowania dania to jedynie 15 minut.
Smaczne go :)

Leave a Reply