Suflet truskawkowy

image_pdfimage_print

Lato już przy drzwiach, więc aby powitać je z otwartymi rękoma postanowiłam zrobić lekki deser truskawkowy. Zamarzył mi się suflet, a że to mój pierwszy raz (ani nie jadłam, ani nie robiłam) musiała zaciągnąć trochę języka. A tu co strona to inny suflet. Poczytałam, popatrzyłam i opracowałam swój własny przepis na lekki, tylko z białek suflet.

Przepis na 4 małe lub 2 duże suflety (ja zrobiła 2 duże bo nie miałam odpowiednich naczyń ;))

Truskawki 300 g

Cukier drobny 75 g

Mąka kukurydziana 10 g

Woda 15 ml

Białka z 4 jaj

Masło do wysmarowania foremek.

Wysmarować foremki masłem. W rondelku rozgotować truskawki wraz z 55 g cukru. Od zagotowania po 2-3 minutach potraktować truskawki blenderem, aż uzyskamy gładki mus. Zimną wodę wymieszać z mąką tak by uzyskać jednolitą papkę. Dodać  mączną papkę do musu truskawkowego i zagotować. Mus ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję szczyptę soli), a na koniec miksowania dodać resztę cukru. Wymieszać pianę z ostudzonym musem. Piekarnik nagrzać do 200 C. Piec 13-15 minut ( w mniejszych naczynkach 12-13 min). I gotowe do natychmiastowego podania. U mnie naczynka zostały wylizane i ofiar w ludziach brak

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4 Comments on Suflet truskawkowy

  1. anna
    13 czerwca 2015 at 10:41 (4 lata ago)

    OLUSIU zrobilam to wczoraj i dzis bardzo mi przykro ale musze znow wybrac sie do sklepu po truskawki i zrobic jeszcze raz ale XXXXXXL . TO JEST PYCHOTKA. GRATULUJE POMYSLU

    Odpowiedz
    • Aleksandra
      13 czerwca 2015 at 20:54 (4 lata ago)

      Cieszę się bardzo i życzę smacznego

      Odpowiedz
  2. Ania_S
    1 lipca 2015 at 09:14 (3 lata ago)

    Wygląda bardzo smacznie, a ja uwielbiam wszystko co z truskawkami, jednak sufletu z nimi jak dotąd nie robiłam 😉

    Odpowiedz
    • Aleksandra
      1 lipca 2015 at 12:11 (3 lata ago)

      To był mój pierwszy w życiu suflet, ale warto było zaryzykować.
      Pozdrawiam Aleksandra

      Odpowiedz

Leave a Reply