Karczek w słoiku


Miały być przepisy świąteczne, ale taki jeden mi tu strajk urządził, że na okoliczność świątecznego gotowania nie będzie w pracy jadł sklepowego paskudztwa :). Na szybko przygotowałem kilka słoików karkówki,  przepis podam, może komuś się przyda.

Potrzebujemy:

1 Kg karczku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,  czosnek, majeranek

Karczek kroimy grubą kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie upychamy ciasno w sloikach i uzupełniamy kilkoma łyżkami wody aby wypełnić ewentualne szczeliny. Zakrecamy sloiki. Pasteryzujemy 3 razy po 1h w 130 C w piekarniku. Wstawiamy do zimnego piekarnika, liczymy czas od nagrzania, wyjmujemy z piekarnika jak ostygnie.

Możemy skonsumować na zimno, lub podgrzać. I problem lunchu na kilka dni z głowy.