Pasztet z orzechami i siemieniem lnianym

image_pdfimage_print

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie mięsa gotowanego z rosołu, a zarazem kolejna wersja pasztetu.

Składniki:

0,5 kg mięsa gotowanego

0,2 kg wątróbki drobiowej

Garść orzechów włoskich

Szklanka rosołu

Łyżka mielonego siemienia lnianego

Jajko

Sól, pieprz

Mięso należy zmielić na drobnych oczkach 2 razy. Wątróbkę, surową również należy zmielić ale tylko raz. Orzechy siekamy ale nie za drobno. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w 190 C około 25min.

Idealny paszteciki na śniadanie w towarzystwie świeżej bułeczki, pomidorka lub ogórka kosztownego :-)

Leave a Reply