Zimne nóżki czyli meduza i lornetka


Dziś coś idealnego na piątek wieczór tj. ” meduza i lornetka”. Meduza w wersji drobiowej a lornetka to już zależnie od gustu :-)

Składniki na zimne nóżki:

1,5 kg pazurków kurzych,

2 golonki z indyka

1 ćwiartki z kurczaka

Włoszczyzna + natka z pietruszki

Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Pazurki czyścimy, pozbawiamy paznokci i myjemy. Zagotować i następnie wypłukać i jeszcze raz zagotować i jeszcze raz opłukać w zimnej wodzie. Wstawiamy w zimnej wodzie, dodajemy przyprawy i gotujemy około 1h. Po tym czasie dodajemy mięso drobiowe i włoszczyznę i gotujemy jeszcze 1,5 h. Mięso i pazurki należy wyłowić z rosołu i ostudzić. Następnie obieramy z kostek, żyłkek itp. Mięso kroję na grubsze części a obrane pazurki tj. wszystko oprócz kostek i żyłek siekamy na tzw. miazgę :-) Rosół przecedzić. Dodać mięso i miazgę i pogotować 10 min. Marchewkę z rosołu kroję w kosteczkę i siekam natkę. Dodaję do rosołu , gotuję 5 min na malutkim ogniu. Przelewamy w miseczki i zostawiamy do zastygnięcia. Nóżki znikają w tempie ekspresowym :-)