Omlet z sokiem jeżynowo – malinowym

image_pdfimage_print

Po wczorajszym zbiorze malin i jeżyn, zasypałam wieczorem owoc cukrem, aby uzyskać sok. Po upalnej nocy soku zebrało się już sporo więc nie mogłam się powstrzymać, aby nie wkomponować go w dzisiejsze śniadanie. :)

Omlet (porcja na 1 duży lub 2 małe):

2 jajka (od szczęśliwych kurek :))

łyżeczka cukru

czubata łyżka mąki

szczypta soli

tłuszcz do usmażenia – oliwa, masło klarowane – wedle uznania

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do  żółtek dodaje mąkę, cukier i ucieram łyżką do konsystencji kogla-mogla. Dodaję pianę i wszystko mieszam.

Smażę na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Ja robię wersje dwóch mniejszych – bo łatwiej przerzucić.

Przepis oparty jest na instrukcji robienia omleta z programu „ABC gotowania”, ale mogłam coś pomylić, bo oglądałam tylko część odcinka i nie miałam kartki aby cokolwiek zapisać. Ale wersja, która powstała,  w moim domu cieszy się uznaniem.

No to smacznego !!!

Jpeg

Jpeg

P_20150812_073415_1_1 P_20150812_073401_1

Leave a Reply