Planowalam dziś poświęcić, dzień gotowaniu, a wyszło jak zwykle. Wracmając do domu analizowana szybko dostępne składniki w lodówce. Zastanawiałam się nawet czy nie zmienić nazwy blogu na „obiady w 20 minut”. Udało mi się wyczarować ekspresowy obiad który ekspresowo z znikną z talerzy.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa,
średnia cukinia,
gęsty sos pomidorowy,
mieszanka suszonych ziół,
świeże zioła,
przyprawy: sól, pieprz, płatki chili
Polędwiczkę grube plastry, rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i świeżymi ziołami. Dodajemy sos pomidorowy, jeśli planujemy podać danie z ryżem, musimy dolać więcej sosu, ja dodałam tylko 100 ml. Układamy polędwiczki w naczyniu do zapiekania, przykrywamy pierzynką z cukini. Opcjonalnie możemy posypać startym parmeza. Pieczemy 20 min w 200 C.
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)